Capella Leonarda


Capella Leonarda

Sveriges nordligaste barockensemble


Capella Leonardaär en nystartad ensemble, med etablerade musiker, som fokuserar på barockens repertoar. Vi vill lyfta den mindre ensemblen, och på så sätt få sprida musik så långt ut, in och upp i landet det går.


Följ oss på facebook:      


Kate Hearne, cello och blockflöjter


Kate är född i Dublin och har examina från Royal Irish Academy of Music och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Kate är lika hemma på barockcello som på blockflöjt, och har en professionell karriär som solist och kammarmusiker på båda instrumenten. Kate framträder regelbundet med flera barock- och nutida ensembler.

Under studieåren vann Kate ett flertal priser för sitt spel, bl.a. första pris vid Montréal International Recorder Competition, stipendier från Bank of Ireland Millennium Scholars Trust, Arts Council of Ireland, Konstnärsnämnden med flera. Kate har spelat in CD-skivor på skivbolag såsom BIS, CPO, Decca, Lyric och ECM med bl.a. följande ensembler: Concerto Copenhagen, Barokksolistene, Norges Solistkor och Irish Baroque Orchestra.

Kate brinner för att sprida sin kunskap och sin entusiasm till nästa generation och är engagerad i ett antal projekt för barn och unga. Kate är medlem av den virtuosa blockflöjtskvartetten Woodpeckers, vars konserter når tusentals barn och unga varje år. Kate har gett Masterclasses vid Royal Irish Academy och undervisar på flera sommarkurser i Europa. Sedan 2017 är Kate anställd på Musikalliansen, vilket ger henne frihet att koncentrera sig på sin frilanskarriär med anställningen som en trygg bas. Kate bor i Kiruna med sin familj.

Jonas Nyström, cembalo


Jonas är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Piteå, men är sedan många år bosatt i Örnsköldsvik. Han undervisar vid Mellansels Folkhögskola men är flitigt verksam som musiker, sångare, tonsättare, arrangör, läromedelsförfattare, lärare och dirigent, vilket inneburit att han dirigerat stora orkesterkonserter, sjungit i Radiokören, men på många andra sätt frilansat som sångare och musiker både från orgeln, pianot och cembalon.


Jonas har skrivit arrangemang åt Dramaten, samt tonsatt filmmusik och reklam. Hans arrangemang återfinns på ett 100-tal CD-spår med artister som Rikard Wolf, Stina Nordenstam, Papa Dee och Nicolai Dunger mfl


Jonas har under senare år utvecklat körsångarverktyget Scorx, som idag används flitigt runt om i Kör-Sverige, och jobbar nu mer vidareutvecklandes av dessa tjänster via WeAreVoice.